Starlink Forum banner

Nowa instalacja, pierwsze wrażenia i wskazówka

1.3K views 3 replies 3 participants last post by  LENMAR  
#1 ·
Pozdrowienia, drodzy obserwatorzy gwiazd! ;-) Właśnie otrzymałem i zainstalowałem mój pakiet Gen 3 i pomyślałem, że skomentuję kilka rzeczy i podzielę się wskazówką, której się nauczyłem.
Jeśli kiedykolwiek konfigurowałeś własną sieć domową i miałeś do czynienia z routerami/przełącznikami/wzmacniaczami/itp., z pewnością docenisz konstrukcję systemu Starlink.
Rozpakowałem wszystkie elementy (antena, zasilacz, router, kabel) i w ciągu 5 minut miałem antenę ustawioną na jej podstawce w podjeździe. Ponieważ będzie tam do czasu otrzymania mocowania dachowego, poprowadziłem kabel do mojego garażu, włożyłem go do routera wraz z zasilaczem i podłączyłem. Znałem funkcje aplikacji do sprawdzania przeszkód i pozycjonowania, więc to było proste. W ciągu 10-15 minut system działał. Więc oczywiście musiałem zrobić test prędkości (to jak cukierki dla dziecka). Pierwszy test po wyjęciu z pudełka to 235 Mb/s. 15 minut później było 265 Mb/s. Moja obecna konfiguracja to 25 Mb/s (DSL dual line), więc tańczyłem na podjeździe! Jestem uważany przez mojego dostawcę za "ciężkiego użytkownika" Internetu z dużą ilością automatyki domowej, komunikacji, kamer bezpieczeństwa, NAS itp., itd.
Pozwoliłem systemowi "wegetować" przez jakiś czas, ponieważ może to zająć trochę czasu, zanim się ustabilizuje i nie zamierzam przełączać tego do głównej sieci domowej, dopóki antena nie znajdzie się na dachu. W międzyczasie postanowiłem dodać router "mesh" (to tylko kolejny router) do systemu po około 2 godzinach. Wow! Świat się zawalił i musiałem odłączyć system na podstawie wiadomości, które otrzymałem z aplikacji na moim telefonie komórkowym. Rozłączono, utracono sygnał, jak zwał, tak zwał, myślę, że otrzymałem każdą wiadomość zaprogramowaną w systemie. Zrestartowałem główny router i system działał dobrze. Potem spróbowałem ponownie routera mesh. Powinien się uruchomić, a następnie zostaniesz poproszony o sparowanie tego routera z twoim systemem. Brzmi prosto..... Ale przeszedł przez tę samą sekwencję awarii, o której właśnie wspomniałem. Zrestartowałem i zostawiłem główny router Starlink na resztę dnia w spokoju, aż się ściemniło i wciągnąłem wszystko do garażu na noc.
Następnego ranka wciąż byłem zdziwiony, dlaczego ten system zawiódł. W czasach kamienia łupanego komputerów pracowałem między innymi w dziale wsparcia systemu, więc "debugowanie" i związany z nim proces nie były dla mnie niczym nowym. Sprawdziłem pudełka, aby upewnić się, że nie ma żadnych widocznych uszkodzeń kabli itp. Nic nie znaleziono. Potem zacząłem analizować proces dodawania tego routera "mesh". Sekwencja jest taka, że po prostu podłączasz to pudełko (które jest takie samo jak główny router) i magicznie w twojej aplikacji zostaniesz zapytany, czy chcesz zezwolić lub "sparować" to pudełko jako router mesh. Wtedy wszystko szaleje, dosłownie! OK, więc moja analiza była następująca; byłem połączony z głównym routerem, kiedy rozpocząłem proces (router Starlink). Przeszedłem do innego pokoju (2 ściany dalej) i podłączyłem ten router mesh. Tylko za pierwszym razem zostałem zapytany, czy chcę sparować to pudełko. Aplikacja nigdy nie wskazywała, że w sieci znajduje się router mesh. Więc oto ścieżka logiczna, którą podążałem, aby dojść do przyczyny/naprawy ..... Kiedy początkowo konfigurujesz swój router starlink, podajesz SSID i hasło, których chcesz użyć. Następnie połączyłem mój telefon z tą siecią, aby użyć aplikacji. Jak dotąd, piece of cake. Aby dodać węzeł, po prostu go podłączasz, a aplikacja zapyta cię, czy chcesz sparować ten węzeł z systemem. Brzmi dobrze, z wyjątkiem tego, że zobaczysz, jak system zawodzi, traci połączenie itp. I oto dlaczego. Kiedy przeszedłem na drugą stronę domu, miałem ze sobą również mój telefon komórkowy (uruchomiona aplikacja). Podejrzewam, że za pierwszym razem możesz wybrać "Paruj" w aplikacji, z tym że powoduje to, że router Starlink (główny router) wysyła informacje o SSID i haśle do tego nowego węzła. W tym momencie twój telefon, zawsze szukający najlepszego sygnału w sieci, przełącza cię na ten nowy węzeł, który, jak podejrzewam, nie został jeszcze w pełni skonfigurowany jako węzeł. Więc twoja aplikacja myśli, że jesteś na głównym routerze (który teraz NIE MA podłączonej anteny) i zadajesz sobie pytanie "WTF" wiele razy, ponieważ wydaje się, że twoja sieć i Starlink rozpadają się wokół ciebie.
Kiedy już to rozgryzłem, zostawiłem mój telefon komórkowy w pobliżu routera Starlink i po przywróceniu ustawień fabrycznych dla węzła, wszedłem do drugiego pokoju i podłączyłem go i ODSZEDŁEM! Z powrotem do drugiej lokalizacji, gdzie był mój telefon, przeczytałem wiadomość z pytaniem, czy chcę SPAROWAĆ węzeł z systemem. Od tego czasu działa jak burza..... A ucztą później tego dnia był test prędkości ponad 450 Mb/s! Planuję dodać kolejny węzeł w warsztacie, który znajduje się 100 jardów dalej i jest połączony mostem z punktem dostępowym, aby uzupełnić sieć "Starlink Style". Nie mógłbym być szczęśliwszy! Z wyjątkiem tej małej przeszkody przy dodawaniu pierwszego węzła, żadnych problemów. Deszcz, słońce, nic nie wydaje się tego spowalniać. Prędkość waha się, czego można się spodziewać, ale nigdy nie była wolniejsza niż dwukrotność mojej pierwotnej prędkości i to było przez bardzo krótki okres czasu.
Dzięki Elonowi za jedną z najprostszych sieci do użycia..... Teraz dodajmy to pokrycie telefonem komórkowym! ;-)

#2 · (Edited)
Jakiego oprogramowania używasz do testu prędkości?

Powiedziałeś "25 Mb/s (DSL dual line)", czy masz na myśli skrętkę miedzianą linii telefonicznej?

Nie widziałem czegoś takiego od co najmniej 15 lat. Jeśli dobrze pamiętam, korzystając z miedzianego DSL, miałem 75 Mb/s, co bez problemu obsługiwało Netflix, Prime Video i wszystkie inne treści HD i 4k. Miałem również prawdziwą IPTV klasy operatorskiej od mojej firmy telefonicznej i 4 rejestratory DVR z 800 kanałami w rozdzielczości 1080p, pochodzące z tej samej linii, a nie ten piracki szajs, który nazywają IPTV.

Ale zacząłem od 25 Mb/s i też było dobrze. Jednak wciąż obniżali cenę szybszych prędkości, pewnego dnia odkryłem, że za 1 dolara więcej miałem 75 Mb/s lol

Stwierdziłem, że prędkości różnią się w zależności od tego, czego używałem do pomiaru internetu. Najlepsze oprogramowanie testowe faktycznie mierzy przepustowość do popularnych witryn i przy różnych rozdzielczościach.

#3 ·
Czego używasz jako oprogramowania do testowania prędkości?

Powiedziałeś "25 Mb/s (DSL dual line)" czy masz na myśli skrętkę miedzianą linii telefonicznej?

Nie widziałem czegoś takiego od co najmniej 15 lat. Jeśli dobrze pamiętam, korzystając z miedzianego dsl, miałem 75 Mb/s, co działało bez problemu z Netflix, prime video i całą inną zawartością HD i 4k. Miałem również prawdziwe iptv klasy operatorskiej od mojej firmy telefonicznej i 4 dvr z 800 kanałami w 1080p, pochodzące z tej samej linii, a nie ten piracki szajs, który nazywają iptv.

Ale zacząłem od 25 Mb/s i też było dobrze. Jednak cały czas obniżali cenę szybszych prędkości, pewnego dnia odkryłem, że za 1 dolara więcej dostałem 75 Mb/s lol

Stwierdziłem, że prędkości różnią się w zależności od tego, czego użyłem do pomiaru internetu. Najlepsze oprogramowanie testowe faktycznie mierzy przepustowość do popularnych witryn i przy różnych rozdzielczościach.
Ach tak. Cywilizowany świat. Niestety, mieszkam w nieco odległym obszarze na Florydzie. Mamy szczęście, jeśli działa linia telefoniczna. Usługa DSL to tak zwana usługa "wiązana". Najwyraźniej jedna linia (przewód telefoniczny) przenosi około 12 Mb/s, więc "łączą" dwie linie w routerze, aby uzyskać 25 Mb/s (to marketingowy bełkot, jeśli wiesz, co mam na myśli). To maksymalna usługa, którą oferują tutaj. Brak innych opcji dla innych prędkości. Powiedział mi to instalator, więc jeśli to bzdura, nie byłbym zaskoczony. W okolicy jest trochę kabli, ale odmawiają poprowadzenia nowych kabli do większej liczby domów. Najwyraźniej Kamala została oskarżona o dostarczanie szybkiego internetu na obszary wiejskie. Dzięki, kochanie!
Używam Ookla online do testu prędkości, a także testu prędkości Starlink, który oferują w swojej aplikacji. Były dni, kiedy prędkości Centurylink wynosiły około 15 Mb/s, ale bardzo się to różniło. Wiem, że tutaj ograniczają usługę, podejrzewam, że dlatego, że lokalnie nie mają mocy przerobowych, aby obsłużyć wyższe prędkości. Jestem uważany za "ciężkiego użytkownika" według ich standardów. Mam mnóstwo automatyki domowej, kamery wideo (17), z których 4 mają całodobowe transmisje na żywo do lokalnego (nie internetowego) systemu monitoringu i mogę stwierdzić po reakcjach tego sprzętu (powolne reakcje), że internet działa wolno. To wraz z problemami z kablami sprawia, że usługa jest ledwo tolerowana. Początkowo poprowadzili cat5 przez nasz strych z jednej strony domu na drugą. Poinformowali mnie, że jeśli ten kabel ulegnie awarii, nie będą już prowadzić kabli na strychach. Mając to na uwadze i obraz setek stóp kabla na zewnątrz, wsuniętego pod okapami, Starlink jest darem niebios. Kilka dni temu przeszedł huragan. Ponieważ Starlink nie był jeszcze zamontowany na dachu, po prostu wciągnąłem go do środka na czas burzy. Mam urządzenie od września. Z anteną stojącą na moim podjeździe i BEZ przeszkód uzyskałem 250 Mb/s dla pierwszego testu prędkości. Drugi to 280. Następnego dnia dostałem ponad 450. Tak, to się trochę różni, ale nigdy nie było poniżej 75 Mb/s (bardzo pochmurno, ulewne deszcze, Dish zgubił satelitę itp.) Już uruchomiłem go z generatora po przejściu huraganu. Brak przewodów na zewnątrz to duży plus tutaj w raju huraganów. W rzeczywistości skrzynka telefoniczna (w której okablowany jest system centurylink) została rozerwana z całą odsłoniętą instalacją podczas ostatniego huraganu. Życie na wsi...... trzeba to kochać! Ale nie mam ani jednego sąsiada w zasięgu wzroku mojej posesji...... i dostaję mnóstwo nagrań dzikich zwierząt! ;-)

#4 ·
Pozdrowienia dla miłośników gwiazd! ;-) Właśnie otrzymałem i zainstalowałem mój pakiet Gen 3 i pomyślałem, że napiszę komentarz lub dwa i podzielę się wskazówką, której się nauczyłem.
Jeśli kiedykolwiek konfigurowałeś własną sieć domową i miałeś do czynienia z routerami/przełącznikami/wzmacniaczami/itp., z pewnością docenisz projekt systemu Starlink.
Rozpakowałem wszystkie elementy (antena, zasilacz, router, kabel) i w ciągu 5 minut antena stała na swoim stojaku na podjeździe. Ponieważ będzie tam do czasu otrzymania mocowania dachowego, poprowadziłem kabel do mojego garażu, włożyłem go do routera wraz z zasilaczem i podłączyłem. Znałem funkcje aplikacji do sprawdzania przeszkód i pozycjonowania, więc to było proste. W ciągu 10-15 minut system działał. Więc oczywiście musiałem zrobić test prędkości (to jak cukierki dla dziecka). Pierwszy test po wyjęciu z pudełka to 235 Mb/s. 15 minut później było 265 Mb/s. Moja obecna konfiguracja to 25 Mb/s (DSL dual line), więc tańczyłem na podjeździe! Jestem uważany przez mojego dostawcę za "ciężkiego użytkownika" Internetu z dużą automatyzacją domu, komunikacją, kamerami bezpieczeństwa, NAS itp., itd.
Pozwoliłem systemowi "wegetować" przez jakiś czas, ponieważ może to zająć trochę czasu, zanim się ustabilizuje i nie zamierzam przełączać tego do głównej sieci domowej, dopóki antena nie znajdzie się na dachu. W międzyczasie postanowiłem dodać router "mesh" (to tylko kolejny router) do systemu po około 2 godzinach. Wow! Świat się zawalił i musiałem odłączyć system na podstawie wiadomości, które otrzymałem z aplikacji na moim telefonie komórkowym. Rozłączono, utracono sygnał, jak zwał, tak zwał, myślę, że otrzymałem każdą wiadomość zaprogramowaną w systemie. Zrestartowałem główny router i system uruchomił się i działał dobrze. Potem spróbowałem ponownie z routerem mesh. Powinien się uruchomić, a następnie zostaniesz poproszony o sparowanie tego routera z systemem. Brzmi prosto..... Ale przeszedł przez tę samą sekwencję błędów, o której właśnie wspomniałem. Zrestartowałem i zostawiłem główny router Starlink w spokoju na resztę dnia, aż zrobiło się ciemno i wciągnąłem wszystko do garażu na noc.
Następnego ranka wciąż byłem zdziwiony, dlaczego ten system zawiódł. W czasach kamienia łupanego komputerów pracowałem między innymi we wsparciu systemu, więc "debugowanie" i związany z tym proces nie były dla mnie niczym nowym. Sprawdziłem pudełka, aby upewnić się, że nie ma żadnych oczywistych uszkodzeń kabli itp. Nic nie znaleziono. Potem zacząłem analizować proces dodawania tego routera "mesh". Sekwencja jest taka, że po prostu podłączasz to pudełko (które jest takie samo jak główny router) i magicznie w twojej aplikacji zostaniesz zapytany, czy chcesz zezwolić lub "sparować" to pudełko jako router mesh. Potem wszystko wariuje, dosłownie! OK, więc moja analiza była następująca: byłem połączony z głównym routerem, kiedy rozpocząłem proces (router Starlink). Przeszedłem do innego pokoju (2 ściany dalej) i podłączyłem ten router mesh. Tylko za pierwszym razem, kiedy to zrobiłem, zapytano mnie, czy chcę sparować to pudełko. Aplikacja nigdy nie wskazywała, że w sieci jest router mesh. Więc oto ścieżka logiczna, którą podążałem, aby dojść do przyczyny/naprawy ..... Kiedy początkowo konfigurujesz swój router Starlink, podajesz SSID i hasło, których chcesz użyć. Następnie połączyłem mój telefon z tą siecią, aby użyć aplikacji. Jak dotąd, piece of cake. Aby dodać węzeł, po prostu go podłączasz, a aplikacja zapyta cię, czy chcesz sparować ten węzeł z systemem. Brzmi dobrze, z wyjątkiem tego, że zobaczysz, jak system zawodzi, traci połączenie itp. I, oto dlaczego. Kiedy przeszedłem na drugą stronę domu, miałem ze sobą również mój telefon komórkowy (uruchomiona aplikacja). Podejrzewam, że za pierwszym razem możesz wybrać "Paruj" w aplikacji, z tym że powoduje to, że router Starlink (główny router) wysyła informacje o SSID i haśle do tego nowego węzła. W tym momencie twój telefon, zawsze szukający najlepszego sygnału w sieci, przełącza cię na ten nowy węzeł, który, jak podejrzewam, nie został w pełni skonfigurowany jako węzeł. Więc twoja aplikacja myśli, że jesteś na głównym routerze (do którego teraz NIE jest podłączona antena) i musisz zadać sobie pytanie "WTF" wiele razy, ponieważ wydaje się, że twoja sieć i Starlink rozpadają się wokół ciebie.
Kiedy to rozgryzłem, zostawiłem mój telefon komórkowy w pobliżu routera Starlink i po przywróceniu ustawień fabrycznych dla węzła, przeszedłem do drugiego pokoju i podłączyłem go i ODSZEDŁEM! Z powrotem do drugiej lokalizacji, gdzie był mój telefon, przeczytałem wiadomość z pytaniem, czy chcę SPAROWAĆ węzeł z systemem. Od tego czasu działa jak burza..... I uczta później tego dnia był test prędkości ponad 450 Mb/s! Planuję dodać kolejny węzeł w warsztacie, który znajduje się 100 jardów dalej i jest połączony mostem z punktem dostępowym, aby uzupełnić sieć "Starlink Style". Nie mógłbym być szczęśliwszy! Z wyjątkiem tej małej przeszkody przy dodawaniu pierwszego węzła, żadnych problemów. Deszcz, słońce, nic nie wydaje się spowalniać. Prędkość waha się, czego można oczekiwać, ale nigdy nie była wolniejsza niż dwukrotność mojej pierwotnej prędkości i to było przez bardzo krótki czas.
Dzięki Elon za jedną z najprostszych sieci do użycia..... Teraz dodajmy to pokrycie telefonem komórkowym! ;-)
Wow, wydajesz się być osobą, której należy zadać pytanie.... To może być głupie; ale ile urządzeń może korzystać z jednego Starlink Mini? Mam smart TV w mojej przyczepie kempingowej, którego chcę używać; ale mogę też dodać kolejny telewizor w sypialni i oczywiście iPhone'y i iPady.🙃